Een ogenblik geduld a.u.b.

Redt omscholing de krappe arbeidsmarkt in Helmond - De Peel?

door Jamie Zwaneveld

Er gloort hoop voor de arbeidsmarkt in de Helmond-De Peel. Duizenden werknemers kunnen zich de komende vijf jaar met hulp van de overheid laten omscholen naar een baan in de zorg, techniek of andere sectoren waar groot gebrek is aan personeel.

Dat is het plan van een samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijs. Zij willen een speciaal ontwikkelfonds instellen waar tientallen miljoenen euro's in omgaan. In september moet duidelijk zijn of dat fonds er komt en hoeveel geld de partners betalen.

1.000 vacatures meer
Niet alleen twintig gemeenten maar ook het Rijk wordt om een forse financiële bijdrage gevraagd om de personeelsproblemen in een keer op te lossen. Het voorstel is dat overheidsgeld wordt gekoppeld aan opleidingsgeld van het bedrijfsleven zelf. Broodnodig, want omscholen is duur. Juist door met grotere groepen te werken, moet het betaalbaar blijven. 

U-bocht voorkomen
Dat omscholen gebeurt aan de voorkant: mensen die nu financieel administratief werk doen, krijgen bijvoorbeeld een opleiding binnen de zorg of de techniek. Er lopen al twee pilots. Nu zie je dat mensen eerst hun baan verliezen, overgeleverd zijn aan een sociaal plan, naar het UWV moeten, in de bijstand belanden en uiteindelijk via re-integratie en omscholing pas weer aan het werk komen.